Eén van de grote voordelen van de motor en de scooter is dat ze weinig plaats innemen als ze geparkeerd worden. In grote hoofdsteden als Parijs en Londen zijn al lange tijd ruime parkeervakken voor motoren voorzien. Maar bijvoorbeeld ook in de Vlaams-Brabantse gemeente Rotselaar.

Een speciale parking voor motorfietsen en scooters, aangegeven met een ‘P’-bord  en een pictogram van een motorfiets heeft een meerwaarde voor het parkeerprobleem. Deze parkeervakken worden vaak voorzien van in de grond verankerde beugels, waaraan de motorfiets of scooter veilig kan worden vastgemaakt.

“Tweede aspect is het zogenaamde ‘motortoerisme’ – al dan niet in combinatie met de verschillende mooie wandelroutes in onze gemeente -waar ook de middenstand in onze gemeente van kan genieten, indien het voldoende gestimuleerd zou worden” zegt indiener gemeenteraadslid Eddy Longeval.

“Het lijkt ons dan ook opportuun om als gemeente de nodige aandacht te besteden aan de noden van de motorrijders – zowel zij die inwoner van de gemeente zijn, als bezoekers en dagjestoeristen van buiten de gemeente” aldus de Vlaams Belanger.

Concreet, de Vlaams-nationale partij wou op strategisch gekozen plaatsen in Sint-Pieters-Leeuw minstens één parkeervak (ruimte voor twee tot drie motoren) voorbehouden aan motorrijders. Daarbij diende er op gelet te worden dat waar mogelijk deze motorparkeerplaatsen dienen te worden voorzien van in de grond verankerde beugels waaraan de bestuurder zijn scooter of motor kan vastmaken. Het N-VA/CD&V-gemeentebestuur ging niet akkoord om aan het gemeentehuis, Landhuis Viron / Coloma, Merselborre, Wildersportcomplex, Sporthal AJ Braillard en aan het Sociaal Huis in Ruisbroek motorparkeerplaatsen te voorzien.

Zie eerder: https://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/vlaams-belang-wil-motorparkeerplaatsen-in-sint-pieters-leeuw/52003

AGENDAPUNT

Inrichting van motorparkeerplaatsen in de gemeente Sint-Pieters-Leeuw.

Toelichting:

Eén van de grote voordelen van de motor en de scooter is dat ze weinig plaats innemen als

ze geparkeerd worden. In grote hoofdsteden als Parijs en Londen zijn al lange tijd ruime

parkeervakken voor motoren voorzien. In Central-Londen zijn er zowat 6400

motorparkeerplaatsen voorzien. In Parijs zijn er dan weer meer dan 40.000 plaatsen voor

motoren en scooters gereserveerd.

Maar meer en meer steden en gemeenten in ons land richten ook speciale parkings in voor motorfietsen en scooters, aangegeven met een ‘P’-bord  en een pictogram van een motorfiets. Deze parkeervakken worden vaak voorzien van in de grond verankerde beugels, waaraan de motorfiets of scooter veilig kan worden vastgemaakt.

Als voorbeeld verwijzen we naar de Vlaams-Brabantse gemeente Rotselaar waar (op voorstel van de Vlaams Belang-fractie) op het Kerkplein van Rotselaar-Heikant motorparkeerplaatsen werden

ingericht. In Sint-Pieters-Leeuw zijn er helaas nog geen dergelijke plaatsen beschikbaar.

Er dient ook gewezen te worden op het zogenaamde ‘motortoerisme’ – al dan niet in

combinatie met de verschillende wandelroutes in onze gemeente -waar ook de middenstand

in onze gemeente van kan genieten, indien het voldoende gestimuleerd zou worden.

Het lijkt ons dan ook opportuun om als gemeente de nodige aandacht te besteden aan de noden van de motorrijders – zowel zij die inwoner van de gemeente zijn, als bezoekers en dagjestoeristen van buiten de gemeente.

Concreet, we willen op strategisch gekozen plaatsen in onze gemeente minstens één

parkeervak (ruimte voor twee tot drie motoren) voorbehouden aan motorrijders. Daarbij

dient er op gelet te worden dat waar mogelijk deze motorparkeerplaatsen dienen te worden

voorzien van in de grond verankerde beugels waaraan de bestuurder zijn scooter of motor

kan vastmaken.

Als locaties stellen we onder meer voor: het gemeentehuis, Landhuis Viron / Coloma, Merselborre, Wildersportcomplex, Sporthal AJ Braillard en aan het Sociaal Huis in Ruisbroek.

Voorstel van Beslissing:

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw zal motorparkeerplaatsen voorzien;

  • Op de parking van het gemeentehuis
  • Op de nieuwe parking aan het Landhuis De Viron
  • Op de parking van OC De Merselborre (Vlezenbeek)
  • Op de parking van het Wildersportcomplex
  • Op de parking van sporthal AJ Braillard (Ruisbroek)
  • Op de parking van het Sociaal Huis (Ruisbroek)

Deze plaatsen worden aangeduid met een verkeersbord E9i (Parkeren uitsluitend voor motorrijders), en worden voorzien van stevig in de grond verankerde beugels waaraan de motorfiets kan worden vastgemaakt.