Begin september pleitte procureur Thierry Freyne, hoofd van het twee jaar oude parket Halle-Vilvoorde voor de invoering van een eigen rechtbank voor de Vlaamse Rand, los van Brussel. Uit ervaring kon hij meedelen dat bijvoorbeeld een inbreker die in Zemst op heterdaad betrapt wordt door een buurtinformatienetwerk, nadien gewoon vrijgelaten werd door een Franstalige onderzoeksrechter in Brussel, wegens niet prioritair.

In HLN van 5/9 lazen we dat verschillende Vlaamse slachtoffers van de terreuraanslagen op 22 maart in Zaventem zich benadeeld voelen door de Franstalige procedure. Immers, de daders kiezen ervoor om hun proces in het Frans te laten voeren. Zo worden de getroffenen een tweede keer benadeeld, want de kans op een mildere uitspraak bij de Francofone rechter is bijzonder groot.

Twee voorbeelden van de kwalijke gevolgen van de communautaire toegevingen die de “Vlaamse” partijen (VLD, SP.a, CD&V) deden aan de Francofonie in ruil voor de splitsing van de kieskring BHV. Het Vlaams Belang had dat trouwens van bij het begin voorspeld.

Om dit aan te klagen dienden we een motie in voor de provincieraad van 13 september. We pleitten er voor een eigen rechtbank voor heel Vlaams-Brabant, zodat wie bij ons een misdaad pleegt, ook bij ons berecht wordt. De streektaal moet ook de procestaal worden, waarbij uiteraard tolken voor de verdediging kunnen worden voorzien.

Logische eisen zou u denken? Niet voor Anne Sobrie, advocaat en CD&V-raadslid, dat opperde dat de Nederlandstalige rechtbank voor Brussel-Halle-Vilvoorde nu heel goed functioneerde (niet moeilijk, die kreeg extra personeel en middelen, maar dat is naast de kwestie), dat er ook andere meningen waren naast die van procureur Freyne (hoe durft die man dat te doen!) en dat ons voorstel “simplistisch” was. (Nochtans is dat in bijna alle landen ter wereld het geval…)

Op de twee frappante voorbeelden hoefden we volgens haar helemaal niet te reageren, voor de CD&V kunnen we die processen immers goed (vanop afstand) volgen. Wat een opluchting!

Kortom, voor de tsjeven mogen de Franstalige privileges gerust blijven bestaan, zelfs al gaat dat ten koste van de veiligheid in onze streek.

Hoeft het nog gezegd dat de motie werd weggestemd door de meerderheid (die ook nog bestaat uit rood, groen en blauw) en de Union Francofone? Alleen wij en N-VA stemden voor.

Onthoud dus: Is de straf hier mild, dan heeft de CD&V dat zo gewild!