Na 2 jaar onderbreking wegens corona kon het Seniorenforum Brabant eindelijk de Straatsburgreis aanvangen. Uitvalsbasis was dit jaar het mooie stadje Gengenbach in het Zwarte Woud. Het principe “ontspanning en educatie” getrouw, was er voor een zeer leerrijke brochure gezorgd die een historische, demografische en toeristische beschrijving van de regio’s  die bezocht werden, bevatte. De deelnemers ontvingen ook een bundeltje met beschrijving en oorsprong van de feesten rond kerstmis-joel in Europa. Auteur was Ignace Lowie, ex-VB parlementslid en publicist die ook de  reisleider was. De groep vertrok bij koud en droog weer. In Duitsland was het nog iets kouder en in en voor Freiburg werden de deelnemers met een sneeuwlandschap geconfronteerd. Tot verrukking van velen want het was een hele tijd geleden dat ze nog sneeuw hadden gezien…

In Gengenbach werd de kerstmarkt bezocht en was de groep present bij de “opening” van een raampje in de “Gengenbacher Adventskalender”. Dat is de belichte gevel van het stadhuis die de adventskalender vormt en elke dag van de advent wordt  er één van de 24 “ramen” geopend (= belicht) en komt er een afbeelding i.v.m. de kerstperiode tevoorschijn. Op de kerstmarkt treden muziekensembles op en voeren kinderen toneelstukjes op. Het diner in restaurant “Pfeffermühle” werd door iedereen gesmaakt. Het werd bijgewoond door Ralf Van den Haute die de deelnemers in naam van de EP fractie “Identiteit en Democratie (ID)” toesprak.

De tweede dag was er een bezoek aan Freiburg im Breisgau, historische stad met de gekende “Münster” en een beroemde technische universiteit. Ook hier werd de kerstmarkt bezocht en werd er duchtig “geshopt”. Dan ging het naar Kappelrodeck waar het “Winzerhof Dagmar Doll” bezocht werd, een familiaal wijnbouwbedrijf op een hoge heuvel gelegen.  De deelnemers degusteerden er de wijnen en schnaps en kregen ter plaatse gemaakte “flammkuchen” als begeleiding van de wijn.

De laatste dag werden de deelnemers in het Europees Parlement opgewacht door Brabants euro-parlementslid Filip De Man en Ralf Van den Haute van de ID fractie. De deelnemers kregen eerst uitleg over de historiek, structuur en technische werking van het EP door een europese ambtenaar. Daarna kwam Filip aan het woord die een analyse maakte van de politieke toestand en de VB visie  op de Europese Unie belichtte. De groep kon dan een kwartiertje een plenaire zitting in de immense parlementszaal bijwonen. Een EU-propagandafilm -kritisch door de groep bekeken-, rondde het bezoek af.

Op de terugweg lunchten de deelnemers dan nog in de gekende “brasserie Fischer” te Schiltigheim, waar echte Elzasser specialiteiten te verkrijgen zijn. De deelnemers waren het unaniem eens dat het een geslaagde want leerrijke en ontspannende reis was.