Via de FB-pagina van V-nieuws:

“Mijn grootste vrees is dat de druk zo groot wordt dat al het menselijke van de job wegvalt.” Vlaams Parlementslid Suzy Wouters (Vlaams Belang) is bezorgd over het lot van de mensen in de zorg. Ze werkte zelf twintig jaar in de zorgsector vooraleer verkozen te worden in 2019. Haar man is nog steeds verpleegkundige. In een interview voor PAL NWS en ’t Pallieterke doet ze haar bezorgheden en antwoorden uit de doeken.

Het water komt aan de lippen van het medisch personeel in dit land. De arbeidstekorten zijn enorm. En het wordt nog erger. Studenten die een hogere beroepsopleiding verpleegkunde volgen, zullen vanaf 2026 minder handelingen mogen stellen dan verpleegkundigen met een bachelordiploma.

Chaos

“Bovendien zal dat tot chaos leiden”, waarschuwt Wouters. “Basisverpleegkundigen worden beperkt in hun autonomie en zeker in de thuisverpleging en in woonzorgcentra zal dat tot nog grotere personeelstekorten leiden. Ik heb hier al lang voor gewaarschuwd, maar de Vlaamse regering heeft niet tijdig gehandeld.”

Wouters wil ook het statuut van verpleegkundigen verbeteren. “De zorgsector is jarenlang stiefmoederlijk behandeld”, zo zegt ze via PAL NWS. “Tijdens de coronacrisis zijn er plots wat beloften gedaan en heeft de politiek beseft hoe belangrijk die zorgsector eigenlijk wel is. Toch blijft de ganse sector ondergewaardeerd. ’s Avonds om 20 uur even in de handen klappen, maar daar bleef het ook bij. Van de coronapremie van ongeveer duizend euro die mijn man (een verpleger, red.) kreeg, bleef na belasting amper 400 euro over. Doe twee keer boodschappen en dat geld is op.”

Het volledige interview is te lezen op PAL NWS.