De derde taalbarometer van onderzoeksgroep BRIO die vandaag werd voorgesteld, bevestigt wat gevreesd kon worden: de meest gekende taal in de 19 randgemeenten rond Brussel is niet langer het Nederlands, maar wel het Frans. Meer zelfs, Frans is niet alleen de meest gekende, maar ook de meest gesproken taal, veruit zelfs, al rukken ook andere talen op. Dit is het zoveelste signaal dat de Vlaamse gemeenschap met uitsterven wordt bedreigd in het kerngebied van Vlaanderen”, reageert Vlaams Belang-Senator Klaas Slootmans.

Eerst de cijfers. De meest gesproken taal in de Rand is het Frans, goed voor 74%. Pas daarna volgt het Nederlands met 65%, gevolgd door het Engels met 52%. Nog voor slechts 37,7% van de randbewoners is het Nederlands de thuistaal, dat is een achteruitgang met 7,3 procentpunt op vijf jaar tijd of van 1,5 procentpunt per jaar.

Volgens Slootmans bewijzen de cijfers opnieuw dat het onthaalbeleid van Randminister Ben Weyts (N-VA) compleet faalt. “Al sinds 1995 pakt men de Randproblematiek aan als een louter taalprobleem dat vooral met ‘positieve maatregelen’ en inclusie moet worden aangepakt”, aldus Slootmans. “Op geen enkel moment worden er dammen opgeworpen om de immigratietsunami te stoppen. Het bilan van die aanpak is dramatisch. Ze leidt tot een pijlsnelle daling van het onderwijsniveau, tot piekende vastgoedprijzen, sociale verdringing en uiteindelijk tot het verdwijnen van de Vlaamse gemeenschap in het kerngebied van Vlaanderen.”

“Prioritair is het moeilijker maken voor anderstaligen om zich in de Vlaamse Rand te vestigen”

Slootmans legt daarom een noodplan op tafel met 30 concrete voorstellen, die intussen ook praktijk zijn in andere landen en die volgens hem wél een antwoord bieden op de algehele ontnederlandsing, vervreemding en verbrusseling van de Rand. “Prioritair is het moeilijker maken voor anderstaligen om zich in de Vlaamse Rand te vestigen. Dat kan perfect door de herinvoering van de wet-Gol die onder Verhofstadt werd afgevoerd”, aldus de Senator. Verder wil Slootmans de inburgeringsplicht uitbreiden naar de zogenaamde ‘nouveaux-Belges’ en bepleit hij de afschaffing van de faciliteitenregeling. Essentieel voor het Vlaams Belang is ook de uitbreiding van het werkingsgebied van de Vlaamse Rand aan de demografische realiteit door Affligem, Halle, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Lennik, Liedekerke, Londerzeel, Opwijk, Roosdaal, Steenokkerzeel en Ternat eraan toe te voegen.

Vlaamse Rand-norm

Tevens wil het Vlaams Belang een absolute voorrang voor Nederlandstalige leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs en een verhoging van de registratierechten voor wie vanuit een ander gewest naar de Vlaamse Rand trekt. “Door de lage registratierechten in Vlaanderen werkt onze regio als een magneet op uitwijkende Brusselaars en Walen. Die zelfpijniging moet stoppen”, concludeert Slootmans. Tot slot bepleit de partij de invoering van een ‘Randnorm’ naar het voorbeeld van de Brusselnorm (die stelt dat 5 procent van de Vlaamse begroting in Brussel moet worden geïnvesteerd), waarbij minimaal 1 procent van de begroting richting Vlaamse Rand stroomt om er de grootstedelijke problemen mee te lijf te gaan.