Het Vlaams Belang Tremelo-Baal vindt het gisteren door de meerderheid goedgekeurde terrasreglement een gemiste kans. Zoals het een constructieve oppositiepartij betaamt had het Vlaams Belang tijdens de gemeenteraad heel wat gefundeerde opmerkingen bij het voorstel, maar die werden zoals zo vaak op een hooghartige manier door de meerderheidspartijen van de tafel geveegd. De dupe van dit alles: onze horeca-uitbaters die het door de coronacrisis nu al bijzonder moeilijk hebben.

Zo heeft het Vlaams belang vragen bij de vaagheid van het reglement. Zaken zoals een verplichting om gebruik te maken van “kwalitatief terrasmeubilair” en een terrasverlichting die “niet te sterk” is, zijn bijzonder onduidelijk en algemeen. Wat is kwalitatief? Wat is niet te sterk? Het Vlaams Belang vroeg meer duidelijkheid, maar die kwam er helaas niet.

Ook bij de timing van het reglement heeft het Vlaams Belang heel wat vragen. Het is de bedoeling van de meerderheid om het terrasreglement vanaf 1 augustus ingang te laten vinden. Dat wil zeggen dat horeca-uitbaters amper twee maanden de tijd hebben om zich voor te bereiden, om een aanvraag in te dienen die moet vergezeld worden van gedetailleerde plannen op schaal, en om een antwoord te krijgen.  Vlaams Belang-fractievoorzitter Alain Verschaeren: “Café-uitbaters hebben tijdens deze corona-crisis wel andere zaken aan het hoofd. Zij voeren nu een strijd om nog maar te kunnen overleven. Ze nu opzadelen met extra werk voor vergunningen getuigt van een totale wereldvreemdheid. Daarom stelde het Vlaams Belang voor om de termijn te verschuiven naar 1 januari 2021.” Maar ook dat verzoek werd door de meerderheidspartijen botweg van tafel geveegd.

Het argument van schepen Petra Vreys (Groen) dat het terrasreglement wel een goed reglement moést zijn omdat er vanuit de lokale horeca geen opmerkingen op waren gekomen, slaat werkelijk nergens op. Maar liefst twee op de drie cafébazen die door het Vlaams Belang werd gecontacteerd was niet eens op de hoogte van het bestaan van een ontwerpreglement.

Alain Verschaeren: “We kunnen enkel maar vaststellen dat voor CD&V, N-VA en Groen regulitis belangrijker blijkt te zijn dan het laten overleven van de horeca in Tremelo-Baal. Het doordrukken van een terrasreglement dat uitblinkt in vaagheid, op een moment dat de horeca in dit land een enorme crisis meemaakt, getuigt van een complete wereldvreemdheid, terwijl het negeren van constructieve opmerkingen door de oppositie dan weer tekenend is voor de arrogantie waarmee deze meerderheid bestuurt. Tremelo-Baal en onze horeca verdienen veel beter dan dat!”

Alain Verschaeren, afdelingsvoorzitter/gemeenteraadslid