Van 6 tot 14 oktober trekt een Tremelose delegatie naar Molokai om er de banden aan te halen en zo het voortbestaan van het Damiaanmuseum te kunnen garanderen. Het Vlaams Belang Tremelo-Baal vindt dit een zeer goed initiatief, maar heeft wel vragen bij de samenstelling van de delegatie en de kostprijs voor de gemeente.

Om blijvend aanspraak te kunnen maken op Vlaamse subsidies voor het Damiaanmuseum, moet er aan enkele voorwaarden voldaan worden. Eén daarvan is internationale partnerschappen aangaan. Daarom trekt een Tremelose delegatie naar Honolulu en Molokai, waar Pater Damiaan actief was. “De figuur van Pater Damiaan is net zoals het Damiaanmuseum belangrijk voor onze gemeente”, zo zegt fractievoorzitter Alain Verschaeren (Vlaams Belang) in een reactie. “We juichen dit initiatief dan ook toe, maar stellen wel vragen bij de samenstelling van de delegatie.”

De burgemeester en twee schepenen zouden de reis uit eigen zak betalen. “Een correcte houding”, zegt Verschaeren, die zeker zal nagaan of de reis- en verblijfkosten van de burgemeester en schepenen alsnog niet op één of andere manier op de gemeentekas en dus de bevolking zullen worden afgewenteld. Maar dat de gemeente zou moeten opdraaien voor de reiskosten – die geschat worden op € 4.000 per persoon – van én de museumconservator, én een gids, én de Algemeen Directeur van de gemeente én de communicatieambtenaar, én eventueel ook nog voor de voorzitter  van het museum, dat vindt de partij van het goede teveel.

“Dat de reiskosten van ofwel de museumconservator ofwel de museumvoorzitter worden betaald, daar kunnen we ons perfect in vinden. Maar dat naast een museumgids ook nog eens zowel de communicatieambtenaar als de Algemeen Directeur op kosten van de Tremelose belastingbetaler een weekje op vakantie naar Honolulu mogen, daarvan is de meerwaarde wat ons betreft ver te zoeken!” zo besluit Verschaeren.

Stijn HIERS

Perswoordvoerder Vlaams Belang Tremelo-Baal