Op de afgelopen gemeenteraad in Kampenhout wist Schepen Gwenny Devroe blijkbaar het verschil niet tussen een camperplaats en kampeerplaats. Aanleiding was een vraag van Vlaams Belanggemeenteraadslid Marleen Fannes, vraag zie hieronder. Een toelichting aan schepen Devroe vanwege afdelingsvoorzitter Filip Beelen onderaan dit bericht.

Gemeenteraad dd. 26 november 2020: voorstel tot aanleg van een gemeentelijke camperplaats

In deze door corona geteisterde tijden hebben heel wat bedrijven economisch zwaar te lijden. Andere sectoren daarentegen doen het dan weer zeer goed. Zo ook de verkoop van campers.

Je kan het eigen land afreizen, veilig in je kleine bubbel. Wild kamperen is hier verboden, de campings zijn gesloten.

Vandaar ons voorstel aan deze gemeenteraad tot de aanleg van een gemeentelijke camperplaats. Campers zijn meestal tijdelijk autonoom maar hebben standplaatsen nodig. En laat ik nu als recente gebruiker uit enige ervaring spreken…

In deze coronatijden blijkt dat er in Vlaanderen, in tegenstelling tot Wallonië waar een veel groter aanbod is, een tekort is aan dit soort camperplaatsen.

Het aanleggen van een gemeentelijke camperplaats kan Kampenhout toeristisch gezien op de kaart zetten temeer er nergens in de omgeving een dergelijke voorziening is.

Wij denken aan bijvoorbeeld een locatie langs de vaart.

Er bestaan verschillende mogelijkheden. De eenvoudigste is deze waar enkel plaatsen beschikbaar zijn zonder diensten. Deze zijn meestal gratis. Het maximaal aanbod is wanneer er, tegen betaling, water, elektriciteit, Wi-Fi, grijs water lozing, chemisch toilet lozing, mogelijkheid tot deponeren van PMD en restafval, wordt aangeboden en dit voor een beperkte tijdsduur van maximaal 48 uur. Het geheel kan afgesloten worden met een slagboom en betaling gebeurt via een automaat. Daartussen zijn natuurlijk alle gedeeltelijke oplossingen mogelijk.

Gebruikers vinden deze camperlocaties terug via verschillende toepassingen op hun GSM, internet of satellietverbinding. Laat Kampenhout, gelegen midden in de driehoek Leuven-Mechelen-Brussel, een voortrekker zijn en de huidige coronasituatie positief aanwenden om van onze gemeente een toeristische uitvalsbasis te maken.

Geachte mevrouw Devroe,

Waarde Schepen,

Beste Gwenny,

De voorbije gemeenteraad probeerde Vlaams Belang gemeenteraadslid Marleen Fannes u uit te leggen wat het verschil is tussen een Camperplaats en een Camping. Zij stelde voor om – in deze coronatijden – op Kampenhouts grondgebied een Camperplaats aan te bieden. Immers goed voor het toerisme en goed voor de lokale economie. Aan uw antwoord te horen begreep u het niet, want u pleitte om in plaats daarvan onze bestaande Kampenhoutse camping te gebruiken. Toch wel bedenkelijk dat een parlementslid mensen oproept om verboden coronahandelingen uit te voeren, maar dat ter zijde.

Het Camper-gebeuren – datgene waarvoor Marleen pleitte – is ‘booming business’ in Vlaanderen.

Bekijk deze link maar eens.

U begrijpt het allicht als er een tekeningetje bij is: ga eens kijken op www.campermeal.be en bekijk de bezetting van de kaart van belgië.

Herbekijk uw visie, eventueel samen met de Kampenhoutse restaurant-uitbaters.

Met vriendelijke groet,

Filip Beelen

Voorzitter Vlaams Belang Kampenhout