Hieronder kan u twee persmededelingen terugvinden i.v.m. de afgelopen BLM-rellen;

Vlaams Belang stelt resolutie op die gedoogbeleid BLM-overtredingen veroordeelt

Het Vlaams Belang heeft deze namiddag in het Vlaams Parlement een resolutievoorstel geagendeerd waarbij de afgelopen overtredingen door linkse manifestanten onder de noemer ‘Black Lives Matter’ scherp worden veroordeeld, en dan vooral het politieke gedoogbeleid door PS-burgemeester Philippe Close die de massabijeenkomst van afgelopen zondag in Brussel mogelijk maakte. “Alle manifestaties zijn thans verboden en moeten dat voorlopig ook blijven, of ze nu van links, rechts, boven of onder komen. De wet moet gelijk zijn voor iedereen.”

Afgelopen zondag kwamen zo’n 10.000 manifestanten bijeen in Brussel na een oproep van het uiterst linkse collectief Black Lives Matter. Alhoewel er nog steeds een samenscholingsverbod gold en geldt – gezien de nog niet afgelopen coronacrisis – liet PS-burgemeester Close op voorhand weten de betoging oogluikend toe te zullen staan. Experts wezen echter al snel op de gevaren voor de volksgezondheid. En ondanks deze permissiviteit ontaardde de betoging bovendien ook nog eens in ernstige rellen en plunderingen. Het Vlaams Belang diende in dit kader dan ook een resolutie in die dergelijk gedoogbeleid veroordeelt en oproept tot een gelijk afdwingen van de wettelijke samenscholingsverboden.

Vlaams Belang genadeloos voor de willekeur van de PS in Brussel: “Vroeger was het oneerlijk, maar nu is het ook dodelijk”

“Alle manifestaties zijn verboden en moeten dat voorlopig ook blijven, of ze nu van links, rechts, boven of onder komen”, zo vertelt fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “De wet hoort gelijk te zijn voor iedereen. Maar keer op keer merken we dat in het PS-Brussel links toch altijd dat beetje meer mag. Politiebronnen meldden deze oneerlijke praktijken reeds voor de coronacrisis, maar nu was het ook dodelijk. Bovenop de politieke discriminatie en willekeur kwam er immers nog eens gigantisch gevaar voor de volksgezondheid. Dergelijke ‘superspreader events’ kunnen immers het tij in onze strijd tegen het coronavirus doen keren, in de negatieve zin. Treurig en schandelijk tegelijkertijd.”

Het resolutievoorstel vraagt de Vlaamse regering concreet om “duidelijk te maken dat de […] maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan voor iedereen gelijk toegepast moeten worden”. Verder wil de partij dat de samenscholingen zelf en de politici en organisaties die er in participeerden ondubbelzinnig veroordeeld worden. Ten slotte vraagt de resolutie om eenzelfde veroordeling van het gedoogbeleid “van deze illegale samenscholingen die de volksgezondheid in gevaar brengen” en dat alle lokale besturen duidelijk wordt gemaakt “dat deze gebeurtenissen niet voor herhaling vatbaar zijn”.

Jonas Naeyaert, Persverantwoordelijke

“PS faciliteerde schending coronamaatregelen door Black Lives Matter”

Vlaams Belang veroordeelt “politiek onverantwoordelijk gedrag” Burgemeester Close (PS) scherp

Duizenden mensen verzamelden zondag op het Poelaertplein in Brussel voor een manifestatie van het uiterst linkse collectief ‘Black Lives Matter’. De betoging escaleerde en de politie werd bekogeld met stenen waardoor het waterkanon moest ingezet worden. PS-burgemeester Philippe Close kondigde vooraf aan de betoging toe te staan. Volgens Vlaams Belang is Close daarom “schuldig aan politiek onverantwoordelijk gedrag en schaamteloos electoraal cliëntelisme”. Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere is kritisch: “Voor Close gaat het eerder om ‘black votes matter’ dan om ‘black lives matter’.” 

Tijdens de manifestatie georganiseerd door Black Lives Matter kon worden vastgesteld wat te voorspellen was, zo meent het Vlaams Belang. De coronaregels en daarbijhorende afstandsregels werden, op het uitdelen van mondmaskers na, op geen enkele manier gerespecteerd. Diverse beelden, waaronder enkele die geschoten werden door het Vlaams Belang zelf, bevestigen dat. Ook senator De Brabandere kon dit observeren. “De te verwachten grote opkomst zorgde ervoor dat mensen zeer dicht op elkaar stonden”, klinkt het. “Dat de betoging dan nog eens ontaardde in geweld is wraakroepend. Close verbiedt doorgaans betogingen met ‘risico op geweld’, althans als ze van rechtse signatuur zijn. Voor Close gaat het dus om ‘black votes matter’ in plaats van ‘black lives matter.”

De Brabandere na BLM-rellen en geweld tegen politie: “In Brussel is er duidelijk een groter probleem met laxisme dan racisme”

Partijgenoot Dominiek Lootens-Stael, fractievoorzitter in het Brussels Parlement, treedt De Brabandere bij. “Op een ogenblik dat het omwille van de volksgezondheid wordt verboden om de begrafenis van familieleden bij te wonen, familie in rusthuis of ziekenhuis te bezoeken, familie of vrienden te ontmoeten, staan de politiek verantwoordelijken in Brussel toe dat duizenden mensen opeengepakt staan. Door onverantwoordelijke PS-politici staat ganse heropstart van onze stad en samenleving op losse schroeven.”

Volgens het Vlaams Belang wordt hiermee aan de bevolking niet alleen het signaal gegeven dat er met twee maten en twee gewichten wordt gemeten, maar is het bovenal een kaakslag voor de families en de vrienden van de meer dan 10.000 coronadoden in dit land. “Het is tevens een slag in het gezicht van de duizenden mensen die zich de voorbije maanden hebben ingezet om ons land draaiende te houden en van de mensen in de zorg, net als van alle burgers die al maanden de strenge regels naleven”, aldus nog Lootens-Stael. “De betoging liep uit de hand nadat betogers met stenen naar de politie begonnen te gooien. Ook dat is de verantwoordelijkheid van Close.”

“Door het toestaan van deze betoging, die als enige doel het importeren van een buitenlands conflict in onze eigen hoofdstad had, wekte men de indruk dat er ook in dit land een probleem is met politiegeweld”, besluit De Brabandere. “De waarheid is eerder omgekeerd: er is in dit land een probleem met geweld tegen politie en andere hulpdiensten. Dat demonstreerde de afloop van deze Black Lives Matter-betoging opnieuw glansrijk. In Brussel is er duidelijk een groter probleem met laxisme dan racisme.”

Joris De Vriendt
Fractiesecretaris