Slechts een zeer kleine minderheid van de haltes van de Lijn in Vlaanderen is toegankelijk voor mensen met een motorische en/of visuele beperking, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister voor Mobiliteit Peeters. De Vlaamse regering wil tegen 2030 een tandje bijsteken, en hoopt tegen dan de helft van alle bushaltes toegankelijk te maken voor alle gebruikers. Het Vlaams Belang vraagt daarom dat de gemeente Tremelo-Baal het ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’ van de Vlaamse overheid zou ondertekenen en uitvoeren.

Het merendeel van de haltes ligt langs gemeentewegen. Om de lokale besturen in de mogelijkheid te stellen die haltes aan te pakken, voorziet de Vlaamse overheid in subsidies tot 5.000 euro per halte, en werd het charter ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’ in het leven geroepen. “Door dit charter te ondertekenen, engageren gemeentes zich om de doelstellingen ervan uit te voeren, en dus de haltes voor iedereen toegankelijk te maken” zo legt gemeenteraadslid Nadia Van Beughem (Vlaams Belang) uit.

Daarom diende de Vlaams Belang-fractie in de gemeenteraad van Tremelo-Baal een voorstel in om ook de gemeente Tremelo dit charter te laten ondertekenen. “Ook in Tremelo-Baal zijn er nog steeds bushaltes die nauwelijks of niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking” klaagt Vlaams Belang-fractievoorzitter Alain Verschaeren aan. “Door dit charter te ondertekenen verplicht de gemeente zichzelf om deze haltes prioritair aan te pakken, én geeft de gemeente ook het krachtige en belangrijke signaal dat iedere inwoner van onze gemeente meetelt!”

De Vlaams Belang-fractie hoopt alvast dat in deze het gezond verstand zal primeren, en dat het voorstel over de partijgrenzen heen door alle gemeenteraadsleden zal worden goedgekeurd.