Vandaag lanceert het VBJ, de jongerenpartij van het Vlaams Belang, haar nieuw programma. Het zal meteen ook het eerste fysieke event worden van de Vlaams Belang Jongeren sinds het begin van de COVID-pandemie – en was meteen volzet. Het congres gaat door in zaal De Schelp in het Vlaams Parlement, waar VBJ-voorzitter Filip Brusselmans het programma zal ontleden en toelichten. Het gaat onder meer om een gemeenschapsplicht voor schoolverlaters voor een periode van 9 maanden.

“Ik ben enorm fier om na een jaar van bevragingen en overleg vandaag met dit nieuw programma naar buiten te komen” zegt voorzitter en Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans. “Een van de weinige voordelen aan de hele coronasituatie is dat we meer tijd hadden om ons te focussen op het inhoudelijke. Met een nieuw, uitgebreider programma willen we aantonen dat beleidsdeelname ook voor de jongerenafdeling van het Vlaams Belang een serieuze zaak is. Wij willen mee de toekomst van onze Vlaamse jeugd vormgeven.”

VBJ wil gemeenschapsplicht invoeren voor schoolverlaters voor een periode van 9 maanden

Het nieuwe programma vervangt de huidige speerpunten door 24 breekpunten, een symbolisch getal dat duidt op de belangrijke verkiezingen in 2024. Naast enkele terugkerende punten, zoals het streven naar een onafhankelijk Vlaanderen of de kiesplicht vervangen door stemrecht vanaf 18 jaar, zijn er ook enkele nieuwigheden.

“Onze maatschappij vandaag mist sociale cohesie”, vindt Brusselmans. “Dit heeft uiteraard te maken met het failliet van de multiculturele droom, maar er zijn ook andere elementen die een rol spelen. Het gebrek aan burgerzin willen we deels oplossen door een vorm van gemeenschapsplicht in te voeren voor schoolverlaters voor een periode van 9 maanden. Jongeren moeten hierbij de keuze krijgen tussen de vroegere legerdienst of een andere vorm van maatschappelijk werk, bijvoorbeeld als vrijwilliger bij de brandweer. Bovendien kan onze generatie op die manier iets terugdoen voor de maatschappij die ons zo veel kansen geeft.” 

“Ook veiligheid blijft een enorm belangrijk thema. In het nieuwe programma staan meerdere voorstellen om onze straten en uitgaansbuurten terug veilig te maken, gaande van de legalisering van pepperspray tot de nultolerantie voor alle illegale soft – en harddrugs.” Voorzitter Filip Brusselmans zal samen met zijn bestuur deze namiddag het volledige programma toelichten in De Schelp (Vlaams Parlement), waar hij ook zijn kandidatuur aankondigt voor de voorzittersverkiezingen van de Vlaams Belang Jongeren eind februari. Amber Deré
Politiek secretaris VBJ