Het Vlaams Belang is niet te spreken over de promotiediensten van de NMBS. Die hebben in de inkomhal van het station van Vilvoorde vier verticale spandoeken gehangen met Franstalige boodschappen. Twee spandoeken zijn langs weerskanten Franstalig, twee hebben aan de achterzijde een Nederlandstalige boodschap.

Via navraag bij het personeel in het station vernamen we dat deze spandoeken wellicht zeer recent werden aangebracht, ter vervanging van een oudere slogan. Hoe dan ook gaat het hier om een flagrante aanfluiting van de taalwetgeving. In overheidsgebouwen in Vlaanderen dienen alle boodschappen voor het publiek eentalig Nederlandstalig te zijn. De spoordirectie weet dit uiteraard en het is dan ook onbegrijpelijk dat de NMBS zich hieraan bezondigt.

Senator Bart Laeremans eist via een schrijven aan de directie dat de Franstalige spandoeken meteen worden weggehaald. Ook minister Labille van Overheidsbedrijven zal ondervraagd worden hierover.

Onze regiosecretaris J├Ârgen Noens uit Meise, die de spandoeken had opgemerkt, dient een klacht in bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht.

Bart Laeremans
Senator