Dispuut tussen directeur Jan Buysse en personeel ontploft: depot in Vilvoorde geblokkeerd, Directeur dient direct de intercommunale ter verlaten

Bij afvalintercommunale Incovo hebben personeelsleden donderdagochtend het depot in Vilvoorde geblokkeerd. Er kon geen enkele vuilniswagen buiten rijden, wat als gevolg heeft dat in alle gemeenten het huisvuil blijft liggen de komende dagen. Met het slechte regen- en windweer is dat alvast veelbelovend, zeker met het carnaval in Vilvoorde komend weekend. Ook alle recyclageparken zijn dicht.

Aanleiding van de spontane actie is een lang aanslepend dispuut tussen de personeelsleden en directeur Jan Buysse, die al meer dan 20 jaar op die stoel zit. Hoewel hij op 15 maart afscheid neemt van de afvalintercommunale om elders aan de slag te gaan, eisen de werknemers dat hij nu al vertrekt. Ze hekelen de “verdeel- en heersstrategie” die gehanteerd wordt.  Al maanden liep er een “collectieve klacht” van personeel bij Mensura tegen Directeur Buysse omwille van pesterijen, verbale agressie, verklikkingen, vernederingen en onhaalbare werkdruk.

De Raad van Bestuur van de 2 intercommunales liet alles maar gebeuren en nam geen enkele stap om het personeel te beschermen.

Wel integendeel, want in december jl kondigde de heer Buysse aan “met grote trom” dat hij Algemeen Directeur werd in de Gemeente Sint-Genesius-Rode.

Het Vlaams-Belang wijst op de verantwoordelijkheid van de volledige Raad Van Bestuur en in het bijzonder de beide voorzitters (Eddy Vrackaert (CD&V/ Londerzeel)) en Marleen Ral (Interza/Steenokkerzeel) en betreurt dat zij niet vroeger hebben ingegrepen, maar integendeel de Directeur maandenlang beschermden om hem dan ‘langs de grote poort’ te laten vertrekken naar een gemeentebestuur.

Noot voor de redactie:

Incovo is de afvalintercommunale van Londerzeel, Machelen, Meise, Vilvoorde en Zemst en Grimbergen.

Interza is de afvalintercommunale van Kampenhout, Kraainem, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem en Zaventem.