Gisterenavond raakte bekend dat aan Franstalige zijde uiteindelijk enkel het FDF in Vlaams-Brabant een lijst zal indienen voor de Kamerverkiezingen. Dit is niet echt verwonderlijk.
Het was immers al lang duidelijk dat de Franstalige partijen zich bij de komende parlementsverkiezingen volop zouden concentreren op de zes faciliteitengemeenten, die nu ten gevolge van de slechte BHV-hervorming helaas zowel deel uitmaken van de Brusselse als de Vlaams-Brabantse kieskring. Zij hopen dat een ruime meerderheid van de kiezers uit ‘de Zes’ zullen opteren voor een Brusselse lijst en zullen deze uitslag dan uitspelen als een soort plebisciet, als een massieve keuze voor Groot-Brussel. Het zal daarbij onder meer uitkijken zijn naar de houding van Groen, dat de Brusselse Kamerlijst van Ecolo gaat versterken en bijgevolg mee gaat hengelen naar stemmen uit de faciliteitengemeenten tégen Vlaanderen.
Blijkbaar gaan de partijen MR, cdH en PS ervan uit dat de aanwezigheid van Franstalige lijsten op de Vlaams-Brabantse zijde van de kiesbrief dit succes zou kunnen ondergraven. Om verwarring en een verdeling van de stemmen uit de faciliteitengemeenten te voorkomen, dienen zij in Vlaams-Brabant voor de Kamer geen aparte lijsten in en evenmin een gezamenlijke UF-lijst.
Toch kan men dit hoegenaamd niet beschouwen als een signaal dat de Franstalige partijen in de rest van Vlaams-Brabant de handdoek in de ring gooien, wel integendeel. Hun strategie is bijzonder sluw: ze wassen als Pontius Pilatus de handen in onschuld en laten het FDF het vuile werk opknappen. Tegelijk dienen ze voor het Vlaams Parlement opnieuw een UF-lijst in die zal getrokken worden door Christian Van Eyken van datzelfde FDF. In hun strijd tegen de Vlamingen blijven de Franstalige partijen dus front vormen, zonder het minste cordon rond de meest radicale partij. Het FDF wordt integendeel ongegeneerd op het schild geheven en krijgt opnieuw het verzekerde zitje in het Vlaams Parlement.
Dankzij de steun van de Franstalige partijen aan een FDF’er als lijsttrekker van hun eenheidslijst, kan die partij zich nu met een opgekrikt imago ook voor de Kamer opwerpen als de spreekbuis van de hele francofonie. Het zal zonder twijfel met een gekoppelde campagne alles in het werk stellen om de Franstalige kiezers buiten ‘de zes’ aan te zetten voor beide lijsten te kiezen. Bij de jongste provincieraadsverkiezingen haalde het UF buiten de faciliteitengemeenten 29.151 stemmen. Dat is minder dan 5.000 stemmen verwijderd van de Vlaams-Brabantse kiesdrempel. Het resultaat van de FDF-lijst zal in belangrijke mate afhangen van het ordewoord dat de andere partijen aan hun achterban zullen geven.
Het Vlaams Belang is in de eerste plaats bezorgd om het lot van de zes faciliteitengemeenten. We roepen de andere Vlaamse partijen op om in deze gemeenten alvast geen campagne te voeren voor hun Brusselse Kamerkandidaten. Dit zou de verwarring ten top drijven en bovendien in de kaart spelen van een militante francofone strategie.
Bart Laeremans
Senator
Joris Van Hauthem
Fractievoorzitter in het Vlaams Parlement
Philip Claeys
Europees parlementslid