Onder de slagzin ‘Hou onze zwembaden open’ voerde het Vlaams Belang actie aan het provinciehuis in Leuven. Onze partij wil hiermee druk zetten op de provincieraadsleden van N-VA, CD&V en Open VLD om af te zien van hun plannen om de openluchtzwembaden in Huizingen, Diest en Kessel-Lo te sluiten.

De wil van de provincie Vlaams-Brabant om de drie openluchtzwembaden te sluiten in Huizingen, Kessel-Lo en Diest zorgde de voorbije dagen voor heel wat commotie.  Ook het Vlaams Belang roert zich.  “Op een moment dat de behoefte aan afkoeling en gezonde buitenactiviteiten groter is dan ooit, is het onbegrijpelijk dat men een beslissing neemt die daar diametraal tegen ingaat”, klinkt het bij de Vlaams-nationale partij. “Ontneem de mensen dat toch niet”.

De sociale functie van het openluchtzwembad kan dan ook nauwelijks worden overschat, vindt Vlaams Belang-fractieleider in de provincieraad, Willy Smout. “Wie zich geen dure zwemvakantie kon veroorloven, kon in de openluchtzwembaden van Diest, Huizingen en Kessel-Lo terecht voor een betaalbare uitstap aan het water. Wetende dat steeds meer gezinnen in vakantie-armoede terechtkomen, is de sluiting dan ook een ondoordachte en bovendien erg asociale beleidskeuze. Een goot deel van de aantrekkingskracht van onze provinciale domeinen gaat hiermee verloren”, aldus Smout.

Dat de provincie schermt met het argument dat openluchtzwembaden in tijden van waterschaarste ecologisch onverantwoord zijn, vindt het Vlaams Belang een bijzonder elitaire zienswijze.  “Wil men dat openluchtzwemmen dan alleen nog een privilege wordt voor wie zich een privézwembad kan veroorloven. De leden van het provinciebestuur kunnen zich dat misschien permitteren, maar de modale Vlaming niet”, Smout.

Ook wijst de partij op de hypocrisie van het provinciebestuur omtrent de hoge uitbatingskosten. Smout: “Indien men overgaat tot sluiting, dienen de 3 zwembadsites te worden gesaneerd. De kosten daarvan worden voor de drie zwembaden geschat op minstens 7 miljoen euro, terwijl de huidige netto-uitbatingskosten jaarlijks zo’n 800.000 euro bedragen. Het is opmerkelijk dat het provinciebestuur dat aspect geruisloos onder de mat veegt.”

Deze en volgende week stemmen de gemeenteraden van Leuven, Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel over de motie van het Vlaams Belang tegen de sluiting. Woensdag staat de geplande sluiting ook geagendeerd in het Vlaams Parlement, waar het Vlaams Belang minister voor Vlaamse Rand Ben Weyts aan de tand voelt over de kwestie.

Hieronder kan u enkele koppelingen naar persberichten uit de regio hierover terugvinden:

https://www.ringtv.be/nieuws/protest-zwemkledij-tegen-sluiting-zwembad-provinciedomein-huizingen

https://www.ringtv.be/nieuws/protest-tegen-sluiting-openluchtzwembad-huizingen-groeit

https://www.hln.be/beersel/oppositiepartij-legt-moties-tegen-sluiting-zwembad-huizingen-voor-aan-gemeenteraden-zennevallei~a31e7fdc/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220320_94756051

https://www.knack.be/nieuws/belgie/vlaams-belang-groen-en-pvda-voeren-actie-tegen-sluiting-van-provinciezwembaden/article-belga-1849229.html