Met ontstentenis vernemen wij deze namiddag het nieuws over de (waarschijnlijk) grootste brandramp die Opwijk ooit getroffen heeft.

Er waren eerder wel al spectaculaire branden van bedrijfsgebouwen, maar nu gaat het voor het eerst om een heel woningblok, de thuis van ménsen.

Uitslaande vlammen, met een rookwolk tot kilometers ver zichtbaar joegen meer dan 30 gezinnen, een honderdtal mensen, uit hun woning. Op het moment zelf vielen vielen er geen slachtoffers, en zijn ook alle huisdieren gered. Nadien blijkt jammer genoeg één persoon overleden te zijn. Onze innige deelneming hiervoor.

Volgens de eerste berichten zijn de appartementen reddeloos verloren. Het is beangstigend om te zien hoe een nochtans modern gebouw zo snel volledig ten onder gaat in de vlammen. Misschien is de vraag van de burgemeester wel verantwoord, zie dit artikel.

Het materiële verlies van alle meubels en kledij is nog wel te verwerken, alhoewel, maar het erge is het verdwijnen van de onvervangbare herinneringen van familiefoto’s en documenten. (Papieren) foto’s van de kinderen toen die nog klein waren, van al overleden naaste familieleden, oude documenten en dergelijke zijn voor altijd verloren in de vlammenzee. Dat besef komt vaak veel later, als de schok van de vlucht en het gedwongen verblijf op een noodadres wat verwerkt is.

Het is wel hartverwarmend dat vanuit de bevolking spontaan, op een paar uur tijd, heel veel huisraad en kledij ingezameld werd om elke getroffene te helpen. Klik hier voor de reportage. Ook Vlaams Belang zal haar steentje bijdrage en hiervoor oproepen lanceren.

Een schuldige zoeken is technisch werk voor de verzekeringsmaatschappijen. Laten we hopen dat de individuele verzekeringen niet te veel problemen maken over de vergoedingen, zodat de getroffenen in sereniteit hun emotionele verlies kunnen verwerken en zich niet nog extra hoeven te bekommeren om een massa papierwerk. Laten we hopen dat de getroffen gezinnen snel een nieuw onderkomen vinden, een nieuw huis, dat ze dan weer hun ‘thuis’ kunnen noemen.

Philippe CALLAERT, voorzitter Vlaams Belang Opwijk-Mazenzele

Email : vlaamsbelangopwijk1mazenzele@gmail.com