Naar aanleiding van de huiszoekingen bij verscheidene farmabedrijven in ons land herhaalt het Vlaams Belang zijn standpunten inzake de financiële toegankelijkheid van geneesmiddelen. Zo pleit de partij enerzijds voor de invoering van een maximumprijs voor geneesmiddelen en anderzijds voor een voorrangsbeleid voor het goedkoopste evenwaardige geneesmiddel.

Wanneer voor een aandoening twee evenwaardige geneesmiddelen bestaan, is er geen enkele objectieve reden om te kiezen voor de duurste variant en moeten artsen daar dan ook het logische gevolg aan geven”, stellen Kamerleden Steven Creyelman en Dominiek Sneppe. “Op die manier worden geneesmiddelen niet alleen betaalbaarder voor de patiënt, maar kan er ook in de ziekteverzekering heel veel geld worden bespaard.”

Aangezien biosimilairen (de zogenaamde ‘witte producten’ onder de geneesmiddelen) in ons land in tegenstelling tot het buitenland niet ingeburgerd geraken, is het duidelijk dat de zachte aanpak zijn tijd heeft gehad. Het Vlaams Belang pleit daarom ook voor een boetesysteem wanneer artsen om een medisch niet aantoonbare reden tegen beter weten in duurdere merkvarianten blijven voorschrijven, terwijl er evenwaardige goedkopere geneesmiddelen op de markt zijn.

Het Vlaams Belang wil tot slot opmerken dat ook het invoeren van een maximumprijs voor geneesmiddelen een duidelijk effect heeft op de financiële toegankelijkheid van geneesmiddelen. Zo waren de prijzen voor geneesmiddelen in Nederland voor de invoering van een maximumprijs gemiddeld 20% duurder dan in de omringende landen. Vandaag zijn de prijzen in Nederland aanzienlijk goedkoper dan in ons land.

“Het is duidelijk dat door de invoering van een maximumprijs en een voorrangsbeleid voor de goedkoopste variant van een geneesmiddel een pak van de markmanipulaties door de farmaceutische sector kunnen worden weggewerkt”, besluiten Creyelman en Sneppe. “We moet niet besparen op de gezondheid van onze mensen, maar op de misbruiken door bepaalde farmabedrijven.” Stijn Hiers
Fractiesecretaris