Na de ‘dweilactie’ aan het CD&V-hoofdkwartier maandag spreekt het Vlaams Belang opnieuw CD&V direct aan in verband met de Vivaldiformatie. Het Vlaams Belang gelooft dat deze coalitie in strijd is met de verkiezingsbeloftes van CD&V en eerdere uitspraken van haar kopstukken. Dit keer is de basis van de partij aan de beurt. In alle 113 gemeenten waar er een CD&V-burgemeester actief is, worden er advertenties op Facebook gepromoot met een afbeelding van de desbetreffende burgemeester en de boodschap: “Steunt uw CD&V-burgemeester deze anti-Vlaamse regering?”, gevolgd door de oproep om het hen via mail zelf te vragen en ‘ze te doen luisteren’.

Eind vorige maand bleek het volgens een rondvraag van HLN nog duidelijk dat een “Vlaamse meerderheid een absolute must [is] voor de christendemocratische mandatarissen”. En volgens TVL is ook minstens de helft van de Limburgse CD&V-burgemeester gekant tegen Vivaldi. De burgemeesters staan niet alleen. Een ledenbevraging uitgevoerd door de partijtop bevestigde gelijkaardige voorkeuren: 63% verkoos in maart een federale regering mét een Vlaamse meerderheid. Toch heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens besloten om in het paarsgroene bad te springen om er een Vivaldi-coalitie van te maken.

Van Grieken: “De CD&V-top moet eens luisteren naar haar basis”

“Het is precies datgene wat we willen verhinderen”, zo reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Dit is geen sabotagecampagne, integendeel. We willen niets liever dan dat CD&V vasthoudt aan haar eigen doelstellingen zodat deze anti-Vlaamse en ultralinkse coalitie niet tot stand komt. Wat men nu op poten wil proberen zetten, is de volledige negatie van de verkiezingsuitslag in Vlaanderen. Wij weten dat, CD&V weet dat. Als er een duwtje van ons nodig is vooraleer onze christendemocratische collega’s daar naar handelen, dan zij het zo.”

De campagne op sociale media ten aanzien van de CD&V-burgemeesters vindt momenteel plaats in alle 113 gemeenten waar CD&V de burgemeester levert. Daarnaast organiseert het Vlaams Belang tevens een campagne op sociale media rond eerdere uitspraken tegen een Vivaldi-coalitie door CD&V-prominenten zoals justitieminister Koen Geens en fractieleider in de Kamer Servais Verherstraeten. Het Vlaams Belang sluit niet uit dat de CD&V-gecentreerde campagne nog wordt verdergezet met andere acties.

Jonas Naeyaert – Persverantwoordelijke

Klik hier voor het filmpje van de actie aan het CD&V-hoofdbureau.