Tal van acteurs en artiesten verbonden aan FC De Kampioenen verzetten zich tegen de censuur door de VRT, die de uitzendingen van FC De Kampioenen inperkt. Het Vlaams Belang kiest hun kant: “Humor en het vrije woord mogen niet beperkt worden, en al zeker niet door middel van belastinggeld. De politiek-correcte manie en woke censuur mogen stilletjes aan stoppen. We rekenen op de openbare omroep van de VRT om hier het voorbeeld te stellen: voor menings- en humorvrijheid, niet ertegen!”
Acteur Jacques Vermeire en scenarist en vader van ‘Bieke’ René Swartenbroekx zijn niet te spreken over het schrappen door de VRT van maar liefst 19 afleveringen van FC De Kampioenen wegens politiek-correcte redenen. Bepaalde afleveringen zouden zogezegd racistisch zijn volgens de VRT-top. Onzin, zegt het Vlaams Belang, dat zich schaart achter de oproep in de open brief van Danni Heylen, Herman Verbruggen, Tuur De Weert, Loes Van Den Heuvel, Jaak Van Assche, An Swartenbroekx, Ben Rottiers, Marijn Devalck, Niels Destadsbader en Ann Tuts.

In hun open brief schrijven de acteurs dat de reeks nooit de bedoeling had om te stigmatiseren of te polariseren. En wie de geschrapte aflevering bekijkt, merkt ook dat de aflevering geenszins pro-racisme-boodschappen hadden, maar integendeel vooroordelen of haat aan de kaak stelden.

De VRT stelt zich op als baken van censuur en woke onzin

“We kunnen als het Vlaams Belang de acteurs en artiesten achter FC De Kampioenen dus alleen maar steunen”, zo vindt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang). “Humor moet vrij zijn. Wat de ene grappig vindt, vindt de andere niet grappig – en dat moet kunnen. Verschil moet er zijn. Je zou net verwachten dat de VRT voortrekker is van die verschillen: van het recht op vrije humor en vrije meningen. Maar de openbare omroep stelt zich op als een baken van censuur en woke onzin.”

Ook is hoe de VRT tot dit soort beslissingen komt een doorn in het oog van het Vlaams Belang. “De omroep beslist dit soort censuur zonder enige toetsing bij de raad van bestuur of andere evaluatie, achter gesloten deuren. Dit in de ‘programmacharterraad’”, licht Slootmans toe. “En volgens bevoegd minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) heeft de politiek daar zelfsniets over te zeggen. We zijn het daar grondig mee oneens: als de verkozen politiek en dus het volk over dit soort schandelijke censuur niets te zeggen heeft, dan moet de politiek en dus de belastingbetaler misschien ook maar eens stoppen met zoveel miljoenen in de openbare omroep te steken. Geen subsidies zonder verantwoording!”

Een petitie, die onder meer door Jacques Vermeire werd gepromoot, haalde in een mum van tijd 70.000 handtekeningen.