“Guy Verhofstadt neemt politieke bocht”

Gisteren stemde het Europees Parlement (EP) over het ontwerpakkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Bij het rechts-nationalistische Vlaams Belang wordt er echter niet getreurd. Europarlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) had het in zijn tussenkomst over “a wonderful afternoon, What a happy day!” Het Vlaams Belang wil tevens dat het Brexit-dossier uit de handen van de “fanatici van het EP” wordt getrokken en de Europese Commissie en het VK zelf de verdere onderhandelingen overnemen.

Hoewel rapporteur en Brexit-coördinator namens het EP Guy Verhofstadt (Open Vld) de terugtrekking van het VK nog steeds “een betreurenswaardige gebeurtenis voor de Europese Unie en voor ons integratieproces” noemt, neemt hij ook meteen een politieke bocht ten aanzien van zijn voorheen bijna-onverzoenlijke en revanchistische houding, meent het Vlaams Belang. Verhofstadt stelt nu immers dat men “het soevereine besluit van de Britse bevolking enkel kan respecteren en zorgen voor een terugtrekkingsakkoord waarin de scheiding met zo min mogelijk schadelijke gevolgen voor beide partijen wordt geregeld.”

Vlaams Belang wil uniek akkoord met Britten, geregisseerd door VK zelf en de Europese Commissie in plaats van het EP

In dat verband riep Gerolf Annemans tijdens het debat namens de ID-fractie (tevens de fractie van Lega en Rassemblement National) op om op te houden met deze dag te betreuren of te spreken over een donkere dag in de geschiedenis van Europa. “Vandaag nemen wij afscheid van onze vrienden uit het Verenigd Koninkrijk en ik zou er op aan willen dringen om dat afscheid waardig te laten verlopen, en vriendschappelijk.”

Annemans voegde er de aanbeveling aan toe om het Brexit-dossier nu uit handen van de EU-fanatici van het EP te nemen. “Ik zou willen aanbevelen om het politieke getouwtrek te stoppen en om op het niveau van de Europese Commissie en de Britse regering snel en flexibel tot een relatie te komen, níet op het model van een associatieverdrag, het gaat tenslotte niet om Turkije of Moldavië, maar op basis van een sui generis model van bevoorrechte vriendschap en volledige vrijheid.”

Dimitri Hoegaerts, Fractiesecretaris