Het Vlaams Belang is niet te spreken over de plotse komst van een nieuw asielcentrum in het Vlaams-Brabantse Bekkevoort. Vanaf 6 januari opent het Rode Kruis er in opdracht van Fedasil een tijdelijk opvangcentrum voor 112 asielzoekers.

“Het is zonneklaar dat de opvang van meer dan 100 asielzoekers de draagkracht van de buurt ver overstijgt”, reageert Vlaams Belang-parlementslid, Klaas Slootmans. “Zoals reeds veelvuldig werd aangetoond in andere steden en gemeenten waar asielcentra werden ingeplant, zijn de gevolgen op het vlak van onder meer veiligheid en maatschappelijk weefsel immers niet te overzien.” Een kleine gemeente als Bekkevoort kan volgens het Vlaams Belang een dergelijke toevloed eenvoudigweg niet aan. Hoewel wordt aangekondigd dat het om tijdelijke opvang gaat, vreest de Vlaams-nationale partij bovendien dat die duurtijd zal worden verlengd, zoals dat eerder reeds gebeurde in tal van andere gemeenten.     

Onaanvaardbaar!

Maar ook principiaal klinker er bezwaren. “Terwijl 1 op 5 van onze mensen de eindjes niet meer aan mekaar kan knopen, blijft minister De Block het OCMW van de wereld spelen. De opvang van één asielzoeker kost de belastingbetaler tussen de 1.500 tot 2.250 euro per maand. En dat terwijl deze week nog bleek dat 1 op 7 Belgen moet lenen om een kerstcadeau te kopen. De asielinvasie heeft nu meer dan lang genoeg geduurd. De kraan moet toe. Onze mensen moeten opnieuw op de eerste plaats komen”, aldus Slootmans.  

De Vlaams Belanger roept de omwonenden dan ook op bezwaar aan te tekenen. “Aangezien wij geen belanghebbenden zijn, kunnen wij als partij geen procedure opstarten. Maar wij kunnen de inwoners van Bekkevoort wel met raad en daad bijstaan om dat wel te doen”, aldus Slootmans. Belanghebbenden kunnen zich contact opnemen via vlaams-brabant@vlaamsbelang.org

Klaas Slootmans, Vlaams parlementslid