Het Vlaams Belang Overijse is niet te spreken over de komst van een asielcentrum in Terlanen. Zonder de buurtbewoners naar hun mening te vragen, heeft het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) beslist er een opvangcentrum voor maar liefst 70 minderjarige asielzoekers te vestigen. Het is een schande dat de Overijsenaren geen enkele inspraak krijgen.

In het kleine, landelijke gehucht Terlanen zal dat asielzoekerscentrum voor heel wat overlast zorgen, temeer omdat het om een open opvangcentrum gaat, en de asielzoekers uit hoofdzakelijk Syriƫ en Afghanistan dus de hele dag vrij zullen kunnen rondlopen.

Het Vlaams Belang is verbijsterd door de lijdzaamheid waarmee het gemeentebestuur zoiets ondergaat. Het heeft niets ondernomen om de komst van dat asielcentrum tegen te houden, terwijl een heleboel belangrijke vragen onbeantwoord blijven. Welke maatregelen worden er genomen om de veiligheid in Terlanen en de rest van Overijse te garanderen? Hoe gaat men onderwijs organiseren? Zullen de scholen in Overijse verplicht worden volstrekt Nederlandsonkundige Syriƫrs en Afghanen op te nemen? Komt er een gebedsplaats/moskee in Terlanen?

Het Vlaams Belang verzet zich ook tegen de komst van een ander mogelijk asielcentrum, in het momenteel leegstaande domein Ter Nood in het centrum van Overijse. Dat domein is eigendom van het ACW, dat een buitenkans ziet om geld te verdienen door de massale toevloed van migranten. Het Vlaams Belang roept het gemeentebestuur op om de belangen van de Overijsenaren voorop te stellen en alles te doen om de komst van beide asielcentra tegen te houden.

Philip Claeys
Ondervoorzitter Vlaams Belang Overijse