Het Vlaams Belang organiseert een inzamelactie ten voordele van de slachtoffers in Oekraïne. De partij zal met een vrachtwagen naar de Pools-Oekraïense grens rijden om daar voor hulpbehoevenden medicijnen, luiers, hygiënisch materiaal, dekens en andere basisproducten te voorzien. “Ik wil dan ook een warme oproep doen aan eenieder die een gift wil doen: alle levensmiddelen zijn zaterdag welkom in de Helststraat 156/4 te Aartselaar”, zegt Tom Van Grieken. “Daar gaan we onze truck vullen en vertrekken we volgende week naar de Oekraïense grensstreek.”


Sinds de start van de Russische agressie eind vorige maand zijn tienduizenden Oekraïense gezinnen met vrouwen en kinderen ontheemd en op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Het Vlaams Belang verklaarde al eerder dat in het kader van inter-Europese solidariteit plaats moet gemaakt worden in onze asielcentra – die nu veelal vol zitten met asielfraudeurs en gelukzoekers uit verre Afrikaanse of Midden-Oosterse landen (56,5% van de asielaanvragen in 2021 werd zo afgekeurd). De partij zal nu echter ook zelf de handen uit de mouwen steken om ook ter plaatse te helpen.

“We kunnen niet wachten op Mahdi, we stropen zelf onze mouwen op voor Oekraïne”

“Het Oekraïense volk is een ongelofelijk moedig volk”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Maar terwijl bijna alle jonge mannen van dat volk nu aan het front staan, slaan de Oekraïense vrouwen en kinderen op de vlucht voor het geweld. We moeten hierin solidair zijn. Want dit gaat om een conflict in onze eigen regio. En wij gaan niet wachten op bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi. We gaan zélf naar Oekraïne en dit met dekens, medisch materiaal, luiers, voedsel, en andere spullen. Daarvoor willen we een warme oproep doen: wie levensmiddelen wil doneren, kan dat nu zaterdag doen tussen 10u00 en 16u00 in de Helststraat nummer 156 te Aartselaar. Daar vullen we onze vrachtwagen en die vertrekt volgende week naar de mensen in nood in Oekraïne.”

Het Vlaams Belang doet ook een financiële oproep aan diegenen die geen spullen kunnen komen geven, maar wel een gift willen doen. “Mijn ouders en ik zijn al sinds de jaren ’90 in de weer met de Oekraïne-Werkgroep vzw”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Dominiek Sneppe. “Onze vzw heeft een stevig uitgebouwd netwerk met steunprojecten in Lviv, Brody, Tsjernichiv, Zalistyky, Strilky en Chervonograd. Nu gaat onze vzw echter focussen op hulp aan oorlogsslachtoffers. Wie daarin wil helpen kan dat, door een gift te doen op BE65 4700 5132 9996 met vermelding ‘hulp Oekraïne’. Elke cent zal naar het Oekraïense volk gaan.” Het Vlaams Belang zal zelf ook 5.000 euro storten.

Fré Pas
Persmedewerker Vlaams Belang