Het Vlaams Belang is niet te spreken over de Brusselse plannen rond een nieuwe tolheffing. “Dat dreigt de Vlaamse pendelaar – die al flink wordt belast met hoge brandstof- en autotaksen – kopje onder te duwen”. De tol zou maar liefst tot 2.500 EUR per jaar per automobilist kunnen kosten. De nationalistische partij vindt dat het om een pestmaatregel gaat jegens de Vlamingen en bereidt daarom een belangenconflict voor in het Vlaams Parlement om de regelgeving te dwarsbomen.
Vorige week bevestigde Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open Vld) dat de Brusselse regering een beslissing over een tolheffing voorbereidt. Vandaag kwam aan het licht dat de jaarlijkse kost van een Brusselse stadstol voor een pendelaar kan oplopen tot niet minder dan 2500 euro, zo waarschuwt voormalig Waals minister en parlementslid André Antoine (cdH) in La Libre. Het Vlaams Belang laat weten de zaak niet blauw blauw te laten en bereidt een belangenconflict voor.
Chris Janssens (Vlaams Belang): ”De Vlaming onderhoudt al in ruime mate Brussel, en nu moeten we nog eens een tol betalen als we naar onze hoofdstad gaan om te werken?”
“Ondanks het feit dat Brussel de hoofdstad van Vlaanderen is en Vlaanderen Brussel onderhoudt, zijn we de deloyale houding van het Brusselse PS-bestuur ten aanzien van Vlaanderen inmiddels gewoon”, zegt fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “Maar dat wil niet zeggen dat we alles zomaar gaan slikken. Dit is geen druppel die de emmer doet overlopen, maar een volledige nieuwe emmer.” De fractievoorzitter laat weten dat hij een belangenconflict tegen de Brusselse plannen voorbereidt.
Ook de Brusselse Vlaams Belang-fractie is niet tevreden. “Een Brusselse stadstol is een valse wonderoplossing voor de Brusselse mobiliteitsknoop”, oppert Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Brussels Parlement, Dominiek Lootens. “Wil Brussel terug naar de Middeleeuwen en een stadseiland vormen of is het de hoofdstad van Vlaanderen? De Vlaamse – en Waalse – pendelaar wordt zo het slachtoffer van Brussels wanbestuur. Er moeten infrastructuurinspanningen gedaan worden, geen nieuwe taksen ingevoerd.”
Jonas Naeyaert – Persverantwoordelijke