De VRT plaatst 19 afleveringen van FC De Kampioenen op de “index”. Verboden nog te bekijken want politiek “niet correct”.  Het gaat over afleveringen waarin een acteur zich als een Afrikaan schminkt, nog een echte “zwarte” Zwarte Piet in voorkomt, waar een acteur omwille van het scenario, opdringerige avances maakt tegen een actrice, enz. Het is een schimmige “ethische” VRT commissie die de oordelen velt. Te vergelijken met de kerkelijke commissies die vroeger het “nihil obstat” aan publicaties/films verleenden. De commissie is niet transparant, niemand weet wie er eigenlijk in zetelt. Haar oordeel is wet, dialoog is niet mogelijk. De kijker krijgt niet de kans als vrije burger zelf een oordeel te vellen. De VRT, dus de staat, denkt, oordeelt en handelt voor hem. Hoe groot is het misprijzen van de VRT coryfeeën  voor de kijker, die niet geacht wordt beelden, uitspraken van 20 jaar geleden in een historische context te kunnen plaatsen. Wanneer een acteur zegt dat men “in Afrika enkel strooien rokjes draagt”, denkt de VRT dan dat die uitspraak bepalend is voor het beeld dat de kijker zich van Afrika vormt? Afrika komt dagelijks in het nieuws; de kijker weet wel beter. De VRT dogmatici zijn van elke vorm van humor en relativisme gespeend.

Wij beleven een gevaarlijke periode. Velen zien dit (nog) niet in. De “woke-beweging” met Afro-Amerikaanse roots en haar bondgenoot, onze cultuurmarxisten, zijn een sluipend gif en slagen er in onze maatschappij meer en meer te impregneren. Bedoeling is de Europese cultuur onderuit te halen; de blanke man/vrouw verantwoordelijk te stellen vooral wat in deze wereld verkeerd loopt en gelopen is en ons een schuldcomplex op te dringen. Het gaat over een gans kleine kliek die er in geslaagd is strategische posities in de pers- en cultuurwereld in te nemen. Wil men “conform” zijn moet men tegenwoordig nadenken en overwegen wat men nog mag denken en hoe men het moet verwoorden. Spontaniteit in gedachte en woord kan niet meer. De “denk en woord” Gestapo loert om elke hoek. Dit is een gevaarlijk stadium, zonder overdrijving te vergelijken met toestanden in de vroegere DDR e.a.

Er is een tegenbeweging nodig voor het te laat is en het vrije denken en spreken volledig aan banden wordt gelegd. Het voorval met De Kampioenen lijkt de druppel te zijn die de emmer doet overlopen. Een jonge man lanceerde een petitie die voor het ogenblik reeds door meer dan 80 000 personen werd ondertekend. U kan dit ook doen: https://secure.avaaz.org De Kampioenen.

“De Kampioenen” behoren tot het collectief “t.v. geheugen” van de Vlaming. Menige “intellectueel”die het programma uiterlijk “weinig hoogstaand” vindt, zit ’s avonds voor het scherm  en vindt zichzelf terug in een van de karikaturale toestanden die de reeks bevat. Wokers en andere gefrustreerden, handen af van “De Kampioenen”!

L. Monballiu