Voormalig VLD-Schepen Wim Desloovere is recent actief geworden bij het Vlaams Belang in Zaventem : hij staat op 9 juni op de 6de effectieve plaats van het Vlaams Belang voor het Vlaams Parlement en zal op 13 oktober a.s. ook de lijst trekken voor de Gemeenteraadsverkiezingen in Zaventem.

Voor het eerst sinds lang maakt een Zaventemmenaar dus een grote kans om effectief verkozen te worden in het Parlement, gezien zijn plaats op de lijst en de verwachte groei van het Vlaams Belang in gans Vlaanderen (volgens de laatste peilingen 27%).

Wim heeft veelvuldige contacten op alle niveaus in de gemeente en is actief in het sociale leven. Hij woont sinds 1988 in Groot-Zaventem, nu in deelgemeente Sterrebeek, is 53 jaar en vader van 2 kinderen van 11 en 14 jaar.

De kandidatuur van Desloovere is een opmerkelijke demarche die wellicht weinigen hadden zien aankomen, hij was namelijk jarenlang één van de boegbeelden van de Zaventemse liberalen (24 jaar mandataris in Zaventem en eveneens VLD-voorzitter), maar trok de deur daar in 2018 achter zich dicht en was sindsdien niet meer politiek actief.

Het “politieke bloed” kwam echter terug door allerlei zaken die mislopen in Vlaanderen en Zaventem en in het bijzonder na de gebeurtenissen op 5 mei vorig jaar met het “Samoerai-gevecht” aan het Zaventemse NMBS-station.

Volgens de kersvers lijsttrekker heeft Open VLD zowel lokaal als nationaal elke geloofwaardigheid verloren. “Alleen het Vlaams Belang biedt een ambities alternatief, op alle niveaus. Ik hoop mijn (bescheiden) steentje te kunnen bijdragen om op Vlaams nivo met het Vlaams Belang op  9 juni een klinkende overwinning te halen ”, klinkt het.  

Desloovere wijst dan vooral op de pijlsnelle vervreemding en verstedelijking van de luchthavengemeente. “Autochtonen voelen zich hoe langer hoe minder thuis in Zaventem”, argumenteert hij. 60 procent van onze inwoners heeft een buitenlandse herkomst. Amper 1 op 5 kinderen groeit nog op in een Vlaams gezin en 6 op de 10 moeders heeft een buitenlandse nationaliteit. Wij worden hoe langer hoe meer een kopie van de hoofdstad. Als we de situatie nog willen ombuigen, moet er nu worden geageerd. Het is 5 voor 12.”

De Zaventemmenaar voelt zich onveilig, dat bleek onlangs nog uit de Gemeentetest : terwijl de gemiddelde Vlaamse gemeente 59/100 kreeg van de lezers, was de luchthavengemeente met 33/100 zwaar gebuisd.

Ook andere recente enquêtes toonden aan dat Zaventem de meest onveilige gemeente is, denken we bvb aan de “Samoerai affaire” en de talrijke en massale bezettingen door krakers. “Het recht op veiligheid is een basisrecht van de burger” stelt Wim. “Vanuit de gemeenteraad en gesteund door mijn afdeling zal ik er voor ijveren dat Zaventem terug een veilige en leefbare gemeente wordt. Hiervoor moeten we een halt toeroepen aan de verdere verBrusseling en vervreemding van de gemeente.

In november 2023 bevestigde de Vlaams Belang afdeling Zaventem al aan de pers dat de partij deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024, wat niet gebeurde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De nieuwe afdeling van het Vlaams Belang heeft de laatste 3 jaar een uitbouw en opgang gekend en maakte tientallen leden in onze gemeente.

Zie ook:

  • https://www.hln.be/zaventem/in-2018-zei-hij-open-vld-en-lokale-politiek-nog-vaarwel-nu-komt-wim-desloovere-voor-vlaams-belang-op-dodelijk-drama-in-station-gaf-de-doorslag~ad9a9599/?utm_source=whatsapp&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web
  • https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240516_92990786